× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

TRIEDA a BIEDA - SHL


09.03.2021

Slovenská hokejová liga má za sebou posledný týždeň základnej časti a až jej záverečné kolo definitívne vykryštalizovalo tabuľkové pozície, z ktorých budú jednotlivé tímy nastupovať do play-off. V uplynulom týždni pútali pozornosť najmä dva individuálne výkony a výmena mužstiev na poslednej možnej priečke, ktorá zaručuje istotu vyraďovacích bojov. Poďme sa pozrieť, ako to dopadlo.

 

TRIEDA

Leví podiel na víťazstve

Martinskí hokejisti v stretnutí so siedmym Humenným potrebovali k poisteniu si druhej priečky víťazstvo. Nič nenechali na náhodu a na domácom ľade zdolali svojho protivníka 8:3. Mužom zápasu sa stal jednoznačne Martin Barto, ktorý sa na úspechu tímu podieľal tromi gólmi a dvomi primárnymi asistenciami. Tento úctyhodný počin sa mladému krídelníkovi podaril už počas prvých dvoch tretín. V prvom dejstve sa k jeho menu pripisoval jeden presný zásah a asistencia. Hetrik následne skompletizoval v rozpätí bezmála tridsiatich sekúnd prostrednej časti. Najprv v jej ôsmej minúte vsietil víťazný gól svojho mužstva a o pár chvíľ na to korunoval svoj strelecký výkon treťou trefou. V rovnakej perióde pridal ešte druhú gólovú nahrávku, ktorá predchádzala martinskému gólu na 7:3. Dvadsaťjedenročný útočník teda ukázal Humenčanom, čo ich môže čakať vo vyraďovacej fáze, keďže práve túto dvojicu dalo tabuľkové osudie dokopy pre nasledujúcu časť sezóny.

 

Muž na správnom mieste

V predposlednom súboji základnej časti privítali Levice súpera z Topoľčian a v tomto strete sa ako opora zadných radov predviedol Erik Kompas. Domáci gólman sa výraznou mierou pričinil o víťazný zápis levického mužstva. Topoľčianskym hokejistom okrem prehry 1:6 robil vrásky práve výkon dvadsaťpäťročného brankára. Hostia ho totiž zasypali až štyridsiatimi deviatimi strelami, no za jeho chrbát prenikla len jediná, a to v desiatej minúte úvodného dejstva. Okrem tohto momentu si Erik v prvej tretine pripísal deväť zákrokov, ktorými sa zahrial na nasledujúce okamihy. Počet zákrokov na jeho konte mal v priebehu jednotlivých tretín stúpajúcu tendenciu a v prostrednej perióde svoje mužstvo podržal šestnástimi zásahmi. Ako skutočný strážca svätyne sa ukázal hlavne v záverečnej časti stretnutia, počas ktorej zmaril až dvadsaťtri topoľčianskych pokusov. Spoluhráči sa mu odvďačili šiestimi strelenými gólmi a Kompas sa okrem troch bodov mohol tešiť aj zo štyridsiatich ôsmich predvedených zákrokov.

 

Bič plieska na konci

Ukážková dráma sa odohrala v boji o poslednú postupovú priečku, o ktorú na diaľku bojovali Považská Bystrica a Skalica. Prvý menovaný celok sa pred posledným kolom nachádzal na deviatom mieste a k prieniku do play-off potreboval zvíťaziť v Topoľčanoch, no takisto sa musel spoliehať aj na to, že Záhoráci nezískajú ani bod proti lídrovi zo Žiliny. Výhľady Považskobystričanov nevyzerali po prvej tretine vôbec ružovo, keďže ju prehrali 0:2. Ďalšie dejstvo ale rovnakým pomerom vyhrali a do tretej časti zápasu sa šlo takpovediac od nuly. Lepší nástup do poslednej tretiny predviedol práve deviaty tím tabuľky a v jej piatej minúte strhol vedenie na svoju stranu gólom na 3:2. Dve a pol minúty pred koncom svoj náskok ešte zvýšil, no o pár momentov viedol opäť rozdielom jediného presného zásahu a až do samého záveru sa musel strachovať o výsledok. Rezultát 4:3 vydržal až do konca a ako sa napokon ukázalo, bol to postupový výsledok, ktorý posunul Považskú Bystricu do vyraďovacích bojov.

 

zdroj: Thomas Bartos

BIEDA

Jediný strelený gól

Nevydarený týždeň si odkrútili hokejisti Trnavy a v dvoch ligových dueloch si s jedným presným zásahom nepripísali ani bod. Streda pre nich znamenala cestu do Humenného, ktoré ešte pomýšľalo na šiestu priečku. V úvodnej dvadsaťminútovke sa obe strany presadili raz a o všetkom dôležitom sa následne rozhodlo v druhom dejstve, ktoré štyrmi gólmi ovládol domáci celok. Humenčania sa presadili aj v úvode poslednej tretiny a výsledku tým dali konečnú podobu 6:1. O dva dni posledný tím tabuľky privítal tretiu Spišskú Novú Ves, ktorá ešte živila nádej na druhú priečku. Gólovo dôležité udalosti sa udiali počas prvých štyridsiatich minút. Konkrétne to boli tri trefy do trnavskej bránky. Hostitelia tak podľahli súperovi z východného Slovenska 0:3. Trnava už síce pred posledným týždňom základnej časti nemohla svoju tabuľkovú pozíciu nijak vylepšiť, no určite si neželala ukončiť ligové dianie dvomi prehrami so skóre 1:9.

 

Nakoniec bez play-off

Neľahká úloha bola na záver pripravená pre Skalicu, ktorá na istotu pokračovania sezóny potrebovala získať v minulom týždni aspoň bod. Prvou prekážkou Skaličanov za týmto cieľom boli domáci Spišiaci, s ktorými Záhoráci dokázali zvíťaziť v jednom zo štyroch tohtosezónnych pokusov. Bola to výhra po nájazdoch z úvodu februára, no nič podobné sa tentoraz neopakovalo. Gólový účet stretnutia otvoril hostiteľ až v dvadsiatej deviatej minúte. Ďalší presný zásah padol o desať minút, no znova do skalickej siete. Hostia tri a pol minúty pred koncom už len prikrášlili futbalový výsledok 2:1. To im však body neprinieslo a museli sa spoliehať na zisk čo i len jediného proti lídrovi tabuľky. Pred  týmto duelom mali Skaličania v aktuálnom ročníku zo zápasov proti Žiline negatívnu bilanciu 0:3, z toho dvakrát sa pre nich zrodila prehra 1:7. Nádej im v piatok dodávala domáca pôda a odhodlanie udržať sa medzi prvou osmičkou.  Mužstvá disponovali vyrovnanými silami a v prvých dvoch tretinách sa zrodili remízové výsledky. Do záverečnej časti sa teda šlo za stavu 3:3 a tento rezultát platil až do päťdesiatej tretej minúty, v ktorej ho rozhodujúcim a zároveň posledným gólom zmenili žilinskí Vlci. Potvrdili tým svoju neotrasiteľnú pozíciu lídra a týmto víťazstvom zobrali domácemu celku nádej na ďalšie ligové boje. Skalica tak nedokázala naplniť svoj cieľ a dvere do play-off pre ňu ostali zatvorené.

 

Záver bez výhry

Topoľčany síce zo štvrtého miesta putujú aj do nasledujúcich ligových duelov, ale poslednú dvojicu zápasov proti nižšie postaveným tímom nezvládli podľa predstáv. V strede týždňa najprv cestovali do Levíc, kde si domáce mužstvo chcelo udržať šiestu pozíciu v tabuľke. Hostitelia začali skutočne zhurta a už v závere prvej minúty viedli dvojgólovým rozdielom. Topoľčanci sa presadili v polovici úvodného dejstva, no z ich pohľadu to bol gól už na 1:3. Tri minúty pred prvý klaksónom domáci ešte navýšili svoj náskok. Do ďalšej tretiny predviedli podobný nástup ako do tej prvej a hneď z jej kraja viedli už 5:1. Posledný presný zásah pridali v tridsiatej minúte a hostia si odnášali prehru 1:6. V poslednom kole čakal na topoľčiansky káder už spomínaný súboj, keď na ich ľad pricestovala vidinou postupu namotivovaná Považská Bystrica. Hostitelia si v prvej časti vypracovali dvojgólové vedenie, o ktoré prišli v priebehu nasledujúceho dejstva a posledných dvadsať minút sa začínalo za stavu 2:2. Poslednú tretinu základnej časti však domáci prehrali 1:2 a hosťom podľahli celkovo 3:4. Do Topoľčian z ostatného dvojzápasu teda neputoval ani bod.

 

Nedávne dianie v druhej najvyššej hokejovej súťaži rozhodlo o dvojiciach, ktoré si zmerajú sily v zápasoch play-off:

VLCI Žilina vs HK ´95 Považská Bystrica

HK VITAR Martin vs HC 19 Humenné

HK Spišská Nová Ves vs HK AUTORÁCZ Levice

HC Topoľčany vs MHK Dubnica nad Váhom

 

autor: Martin Lehotský | grafika: Kristína Prievalská

PODOBNÉ ČLÁNKY